Reiki kwam tot mij als het systeem van de Japanse Dr. Mikao Usui, die de kracht van deze universele levensenergie (her-)ontdekte in 1922. Via mevrouw Takata werd het geïntroduceerd in Europa en is het steeds populairder geworden. Het systeem heeft in de loop der tijd veranderingen ondergaan en is min of meer aangepast aan onze tijd. Er zijn veel boeken over te vinden die allemaal hun eigen aanvullingen bevatten en waarin de persoonlijke bevindingen van de auteur uiteen worden gezet. Zelf geloof ik in de kracht van eenvoud, heks eigen, en houd ik me aan het oorspronkelijke systeem met zijn drie oplopende graden en zijn vijf symbolen. Simpelweg omdat dit voor mij nu werkt.

Het boek “De Kern van Reiki” van Diana Stein is een perfecte aanvulling en completering van mijn eigen Reiki-beleving. Haar frisse kijk en openheid spreken mij erg aan. Ook onderstreep ik haar mening over de toegankelijkheid van het systeem. Reiki zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn omdat het gratis verstrekt wordt door de kosmos. Het kan daarom niet de bedoeling zijn dat het opleiden van cursisten een exclusief recht is, voorbehouden aan een kleine groep mensen die een vermogen vragen voor de Mastergraad. Ronduit schandalig! Gelukkig zijn er nu Reiki-verenigingen die goede kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs. Zo ben ik opgeleid en zo geef ik het ook weer door. Onze wereld is gebaat bij zoveel mogelijk integere Reikimasters. Waarbij in het oog gehouden moet worden dat de cliënt na een behandeling betaalt voor de tijd en moeite van de behandelaar; de Reiki is immers gratis. En het is aan elke opleider om te bepalen of zijn cursisten op hun beurt in staat zijn om de lessen op een goede manier over te brengen op de volgende generatie.

Het systeem bestaat kort gezegd uit drie graden:

Reiki I, waarbij de handposities aangeleerd worden op liggende en zittende cliënten en de nadruk ligt op zelfbehandeling. De cursist ontvangt vier inwijdingen voor deze graad.

Reiki II, waarbij drie symbolen geleerd en toegepast gaan worden bij de behandelingen. De nadruk ligt hier op behandeling op afstand. Bij deze graad wordt één inwijding gegeven.

Reiki III of Mastergraad, waarbij de laatste twee symbolen geleerd worden. Deze graad bestaat uit twee delen. Deel a: het vervolmaken van de behandelingen en deel b: het goed doorgeven van de lessen aan anderen en het geven van inwijdingen.

Eenmaal gegeven inwijdingen behoud je je hele leven, ook al praktiseer je niet. Als je geen mens, dier of plant behandelt kun je nog altijd een zelfbehandeling toepassen. Je hoeft alleen maar je handen op buik en borst te leggen voor het slapengaan en je zult een heerlijke nachtrust hebben. Bedank en respecteer wel te allen tijde de kracht van Reiki.