Reiki is universele levensenergie die overal om ons heen is. Het is een intelligente energie met een krachtig helend vermogen. Je hoeft er niet in te geloven om te kunnen genezen. Tijdens een behandeling gaat deze energie vanzelf naar de plaats waar heling nodig is op het fysieke niveau, het emotionele niveau of het mentale niveau. Dat is de prachtige eenvoud van deze energie. Als behandelaar ben je een doorgeefluik, een kanaal en kun je eigenlijk niets verkeerd doen.

Ik heb het boek "De Kern van Reiki" van Diana Stein gelezen en vooral haar manier van behandelen op afstand spreekt mij erg aan. Na met diverse methoden gewerkt te hebben voel ik me hier het prettigst bij. Zodra ik mijn cliënt duidelijk op het netvlies heb met de intentie om Reiki te sturen worden mijn handen warm en voel ik de energie stromen, via mijn handen naar de cliënt, gevolgd door de gevisualiseerde symbolen. Meestal zie ik er een kleur bij die ik als een bol in mijn handen houd om hem vervolgens als een douche over de cliënt te storten. Deze methode kun je op elk gewenst moment en op elke gewenste plaats toepassen; je hoeft als behandelaar niets bewust te voelen. De gekanaliseerde energie komt altijd aan, eventueel met een tijdsverschil. Er kan eigenlijk niets fout gaan; zelfs als de symbolen verkeerd gestuurd worden zal dit gecorrigeerd worden door de altijd alerte helpers. Wel moet altijd toestemming worden gevraagd. Wanneer deze toestemming niet gegeven kan worden, denk bijvoorbeeld aan mensen die in coma liggen, vraag dit dan op astraal niveau. De cliënt is op dit niveau altijd aanspreekbaar en weet heel goed of Reiki gewenst is. Twijfel je als behandelaar laat dan de Reiki ten goede komen aan de aarde wanneer dit geweigerd wordt door de behandelde. Zo blijf je integer omgaan met deze energie.

In het boek "Meesters van het verre Oosten" van Baird T. Spalding staat de methode van genezen die Jezus gebruikte beschreven en voor mij is dit een duidelijke aanwijzing dat Jezus ondersteund werd door Reiki. Hij bracht zijn trillingsgetal op hetzelfde niveau van vibratie als dat van de zieke. Vervolgens wiste hij de herinnering aan het ontstaan van de ziekte uit, zodat ook het gevolg ervan uitbleef en dus ter plekke genezing optrad. Er zijn verhalen verteld en beschreven over deze wonderbaarlijke spontane genezingen. De Reikimaster gebruikt het mentale symbool om op onbewust niveau genezing te bewerkstelligen en beoogt in feite hetzelfde.