Samhain is het begin van het Keltische nieuwe jaar dat begin november gevierd wordt op de avond voorafgaand aan de datum waarop de zon vijftien graden in Schorpioen bereikt. Letterlijk betekent Samhain "het einde van de zomer” en luidt dus als zodanig de winter in. Het land ligt braak en de laatste vruchten zijn geplukt. Naast dit aspect zagen de oude Kelten Samhain ook als een intensieve spirituele tijd, een tijd om magie te bedrijven en contact te hebben met hun overgegane dierbaren. Dat kon in deze periode omdat de sluier tussen de werelden tijdens Samhain het dunst is. Het is een goed gebruik om op de avond van Samhain melk en koekjes voor de buitendeur te zetten of een extra bord op de eettafel te plaatsen voor de voorouders die samen met hun familie Samhain willen vieren.


De volgende chant werd als welkom aan het begin van het feest gezongen:

And so it is, we gather again,
The feast of our dead to begin.
Our Ancients, our Ancestors we invite, Come!
And follow the setting of the sun.
Whom do we call? We call them by name
(Noem hier de naam van de voorouders
die je graag welkom wilt heten)
The Ancients have come! Here with us stand
Where ever the country, where ever the land
They leave us not, to travel alone;
Flesh of our flesh, bone of our bone!
Grandmothers, Grandfathers, Great be their Power!
Past ones and present at this very hour!
Welcome within are the dead who are kin,
Feast here with us and rest here within
Our hearth is your hearth and welcome to thee;
Old tales to tell and new visions to see!

Tijdens Samhain maken veel heksen samen een symbolische reis naar de poorten van de onderwereld, waar ze zich een tijd bezinnen over overleden familieleden en vrienden. Samhain is een tijd om terug te kijken naar het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst. Een gunstig moment om terug te kijken naar de mensen die je hebt leren kennen en de ervaringen die je hebt gedeeld, alsmede om vooruit te kijken naar de mogelijkheden die nog voor je open liggen. Samhain is de perfecte tijd van het jaar om de dingen te begrijpen, inzichten te verwerven.

Ook worden tijdens deze magische nacht toekomst voorspellingen gedaan; men richt zich op de wensen voor het komende jaar. Nieuwe kaarsen worden aangestoken voor het nieuwe jaar.
De oude Kelten zetten een uitgeholde koolraap met een kaars of een gloeiend stuk houtskool in hun venster om zo boze geesten te weren, terwijl goede geesten door het licht en de warmte werden aangetrokken.
Er is een oude legende die vertelt dat een kaarsvlam die flikkert op een Samhainnacht, aangeraakt wordt door een voorouder of geest.

Tijdens Samhain staat het donkere aspect van de Godin centraal en daalt Zij af naar de onderwereld om de God van dood en wedergeboorte te ontmoeten. De Godin verzorgt en beschermt niet alleen het leven, maar neemt ook leven. Pas als de dood volledig geaccepteerd wordt zal nieuw leven gegeven worden. Met Samhain eindigt en begint de omloop van het jaarwiel. En het wiel begint te draaien........