Coamhain is het jaarfeest wat het hoogtepunt van de zomer aangeeft (Midzomer) en wordt variërend gevierd van 21 tot 23 juni wanneer de zon zijn intrede doet in het teken Kreeft. Het is de langste dag van het jaar en de kracht en macht van de zonnegod is op zijn hoogst. De nadruk ligt tijdens Coamhain op de volheid van het zonlicht en de midzomervuren worden vol vreugde ontstoken. Er wordt gedanst en muziek gemaakt en in vroeger tijden werden brandende wielen de heuvels afgerold. Het feest wordt luidruchtig gevierd waarbij het geluid van zang en drums ver te horen is. De zon wordt zo uitgenodigd om lang genoeg zijn kracht en warmte vast te houden zodat een goede oogst zal volgen. De mensen zijn vreugdevol, vol van leven en vol van zonne-energie die naar buiten is gericht.

Coamhain is ook het feest van de overgang van de lichte naar de donkere tijd. De dagen zullen vanaf nu weer korten terwijl de nachten gaan lengen. Het is de tijd voor mensen om na te denken over de eigen persoonlijke kracht en die vast te houden en positief te gebruiken nu de kracht van de zon langzaam gaat afnemen.

Het Heilige verbond tussen de Godin en de God, de aarde en de zon is tot een hoogtepunt gekomen en de voortgang in de natuur is verzekerd. De zonnewende is een feit en het jaarwiel draait.…….